(web)development
Strategy

De kracht van een headless CMS

pim
Pim de Brock
CTO
12 februari 2024
Leestijd 6 minuten

Je hebt vast weleens gehoord van een headless CMS, oftewel een CMS waarin content en presentatielaag van elkaar zijn gescheiden. Dit resulteert in flexibiliteit, schaalbaarheid en snellere (door)ontwikkeling. NOBEARS gelooft in de kracht van headless. 

Een headless Content Management System (CMS) maakt de scheiding tussen inhoud (denk aan copy en afbeeldingen) en de presentatielaag mogelijk. Dit in tegenstelling tot 'traditionele' CMS'en, zoals Wordpress of Joomla, die werken met templates die specifiek zijn ontwikkeld voor een website of mobiele app. Bij een headless CMS wordt opgeslagen content door middel van API's beschikbaar gesteld. Dit biedt ongekende vrijheid voor developers om de content te tonen op verschillende devices of platforms. Van website en app tot smartwatch. 

photo 3 tp2x v2

Wereldmerken vertrouwen op Statamic 

Een voorbeeld van een headless CMS dat NOBEARS vaak inzet, is Statamic. Dit is een flat-file (zie verderop in deze blog voor een uitleg) CMS op basis van Laravel. We zetten dit systeem in voor de ontwikkeling van uiteenlopende applicaties en hebben dan ook veel ervaring met dit ecosysteem. De flexibiliteit en veelzijdigheid van Statamic zorgt ervoor dat wereldmerken als Disney, Der Spiegel en Asana vertrouwen op deze techniek.

Voordelen van Statamic 

  • Statamic is een flat-first , Laravel + Git-aangedreven CMS voor de bouw van eenvoudig te beheren websites.  
  • Doordat Statamic geen gebruik maakt van een database behoren corrupte databases of dagelijkse back-ups tot het verleden. Verder is er minder kans op hacks of SQL-injecties. 
  • Statamic biedt alles wat een krachtig CMS nodig heeft. Voor maatwerkfuncties gebruikt NOBEARS het Laravel-ecosysteem. 

 

NOBEARS office 5 v2

Wat zijn flat-files?

In de kern betekent flat-file dat geen gebruik wordt gemaakt een database. Dat heeft verschillende voordelen:

  • Beheer van complete applicatieversie
  • Geen dagelijkse back-ups nodig
  • Minder kans op hacks + SQL-injecties
  • Geen corrupte database

Overigens is het wel mogelijk om een database toe te voegen als een project erom vraagt. 

Vergelijking met andere CMS'en

Elke CMS heeft zo zijn voor- en nadelen. Dat snapt NOBEARS als geen ander. Vaak dragen klanten een CMS aan omdat ze erover hebben gehoord. Dat betekent echter niet dat een dergelijk (open source) CMS de beste keuze is voor een project. Sterker nog, we hebben veel ervaring met uiteenlopende beheersystemen en liepen geregeld aan tegen dezelfde problemen.

Basis voor doorontwikkeling

Een CMS als Wordpress is prima geschikt voor een website die geen (of heel weinig) doorontwikkeling kent. Of projecten waar het gebruik van plugins minimaal is. De praktijk verloopt echter vaak anders. Na verloop van tijd komen er (logischerwijs) verzoeken tot doorontwikkeling, koppelingen of nieuwe functionaliteiten. De verouderde architectuur van veel open source CMS'en, in combinatie met het gebruik van verschillende plugins (die allen weer op hun eigen manier ontwikkeld zijn), zorgt voor onnodig lange en complexe ontwikkeltijd. Frustrerend voor klant én developer.

LDJ1725

Profiteren van het Laravel-ecosysteem

NOBEARS gebruikt Statamic omdat het een lean & mean CMS is dat in de basis alles biedt dat een krachtig CMS nodig heeft. Als er voor een project custom functionaliteit nodig is, gebruiken we het Laravel-ecosysteem. Het is hierdoor niet langer nodig om ons een weg te banen door de complexe - en soms zelfs onbetrouwbare architecturen van andere CMS'en. 

IDF05552 v2

Voordelen voor contentbeheerders 

Als beheerder van je website wil je vooral dat het CMS intuïtief werkt. Dat geldt zeker voor Statamic. NOBEARS richt het specifiek in op basis van jouw werkwijze en eisen. Groot pluspunt is dat Statamic je niet overlaadt met een overschot aan opties. Verder zijn wijzigingen direct te zien via de live preview functie. En publiceer je regelmatig blogs of nieuwsitems? Deze zijn eenvoudig in te plannen voor toekomstige publicatie. 

Voordelen voor developers

Ik benoemde het eerder in deze blog al even, maar Statamic maakt  gebruik van flat-files, maar biedt ook een optie voor databases. Het kan (en wordt door NOBEARS) als headless-CMS gebruikt. De traditionele CMS-aanpak voor het beheer van inhoud gooit alles op één grote hoop. Denk hierbij aan content, afbeeldingen, HTML, CSS etc. Naarmate een project groeit, maakt dit het onmogelijk om content te hergebruiken omdat alles vermengd is met elkaar.

Een headless CMS is een CMS waarbij de inhoud wordt ontkoppeld van de presentatielaag, de ‘head’. Dit betekent dat een headless CMS ons in staat stelt content op één plaats te beheren. Deze is dan  gemakkelijk in te zetten in combinatie met een maatwerk frontend naar keuze. Wij gebruiken doorgaans NuxtJS voor onze websites/applicaties.

Voordelen voor bezoekers

Een van de grootste frustraties van websitebezoekers is lang wachten tot pagina's inladen. Het eerste dat opvalt bij Statamic-websites is dat de website vrijwel direct in beeld komt. Dit is mogelijk  doordat we gebruik maken van `Static Site Generation`: alle pagina’s staan volledig klaar voordat een gebruiker de pagina aanroept. Er hoeft niets uit een database opgehaald te worden en de server hoeft niet dynamisch html te genereren. Daarnaast wordt de website opgedeeld in kleine ‘pakketjes’ (code-splitting) die onafhankelijk van elkaar worden ingeladen wanneer een gebruiker deze nodig heeft. Deze pakketjes zijn klein en zorgen ervoor dat de website snel is, ongeacht de omvang. Je website zal met 10 blogposts even snel laden als met 10.000 blogposts.

 

photo 1 tp2x

Veelgestelde vragen over Statamic

Welke voordelen biedt Statamic voor webbeheerders en content managers?

In veel CMS'en kan het toevoegen van een nieuwe pagina een tijdrovende klus zijn, omdat je naast het toevoegen van tekst en media ook bezig bent met het design van de pagina. In Statamic ben je alleen maar bezig met het toevoegen van content. Je kunt secties toevoegen en sorteren, maar hoeft je niet meer bezig te houden met het design. Dat is toch veel fijner werken?

Hoe profiteren developers en designers van Statamic?

Bij een headless CMS zijn de voorkant (front-end) en achterkant (back-end) van elkaar gescheiden. Met behulp van een API communiceren beide systemen met elkaar. Het voordeel? Je hebt maar één databron nodig waar meerdere systemen mee kunnen communiceren. Met behulp van een drag en drop design, duidelijk dashboard en hiërarchie heb je geen kennis van HTML nodig om het te kunnen gebruiken.

Wanneer kies je voor een CMS als Wordpress?

Redenen om te kiezen voor Wordpress kunnen zijn:

  • Je hebt een klein budget 
  • Je wilt zelf de volledige vrijheid over je design en functionaliteit
  • De snelheid van je website vind je niet zo belangrijk

Wordpress heeft de grootste community van gebruikers en developers. Er zijn veel plugin's en theme's ontwikkeld die design en extra functionaliteit aan je website toevoegen. Veel van deze plugin's en theme's zijn gratis. Dus als je een klein budget hebt en snel zelf een website in elkaar wilt zetten, is Wordpress de juiste keuze. Is de laadsnelheid van je website belangrijk? Of zoek je een partij die voor jou een maatwerkwebsite gaat bouwen? Kies dan voor Statamic.

Kun je met Statamic een webshop bouwen?

Hoewel het in principe mogelijk is, is Statamic niet bedoeld voor webshops. Er moet dan ontzettend veel custom made ontwikkeld worden om alle functionaliteit in te bouwen. Bovendien zijn er genoeg goede webshop softwarepakketten in de markt die alles kunnen wat je nodig hebt.

 

 

Meer weten over de voordelen van een headless CMS? Of over de kracht van Statamic. Luuk vertelt je er graag meer over. Mail hem op l.ceulen@nobears.nl of bel ons op 073 - 369 0000. 

Luuk v2