Marketing
CX

Voice search: de toekomst van zoeken in webshops

Schermafbeelding 2024 05 22 om 16.31.56
Patrick Hijstek
Back-end developer
27 juni 2024
Leestijd 3 minuten

Met de opkomst van spraaktechnologie van Google (‘Hey Google’) en Apple (‘Hé Siri’) heeft voice search  een grote vlucht genomen. Toch lijkt het erop dat dit voor e-commerce nog wat achterblijft. NOBEARS - en niet alleen wij - verwacht dat voice search in de komende tijd sterk zal groeien. Zeker nu AI ook wordt toegepast in deze technologie. Tijd voor een nadere kennismaking met voice search. 

iStock 1415850846 v2

Wat is voice search?

Eerst wat theorie. Met voice search - de naam zegt het al - kun je via spraakcommando’s zoeken op het internet. Bijvoorbeeld een product in een webshop. Misschien een open deur, maar het grootste voordeel van deze manier van zoeken is dat het simpelweg sneller en gemakkelijker is dan ‘klikken en typen’. Je drukt op het spraakicoontje of geeft een commando en zegt bijvoorbeeld ‘Air Max 1 Greyscale, maat 42’ en de zoekresultaten staan binnen enkele seconden voor je neus. 

IDF05552

Hoe zet je voice search in op je webshop?

De toepassing van voice search is vrij eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld een plugin inzetten in je CMS of e-commercepakket. Als deze voor jouw specifieke pakket niet beschikbaar is, kun je een maatwerkimplementatie overwegen. Daarnaast is het uiteraard essentieel om je content via spraak doorzoekbaar te maken. Dat vereist wat aanpassingen.

LDJ1445 min

Optimalisatie van je webshop

De (succesvolle) inzet van voice search in je webshop staat of valt met je data, zoals productspecificatie. Onderstaand een vijftal succesfactoren.

  • Benut de kracht van SEO

De inzet van zogenaamde longtail zoekwoorden en langere vraagstellingen is van belang. Onderzoek wijst namelijk uit dat gebruikers gemiddeld 5 of meer woorden ingeven in een voice search opdracht. Dus bijvoorbeeld niet ‘rode schoen’, maar ‘rode nette schoen met een klein hakje’. 

  • Scherp je zoekwoorden aan

Een nieuw - of in elk geval aangescherpt - zoekwoordenonderzoek is aan te raden. Er wordt tenslotte anders gezocht via spraak dan via een getypte opdracht.

  • Zorg voor korte en bondige antwoorden

Zet je voice search bijvoorbeeld in op de sectie ‘Veelgestelde vragen’ (FAQ)? Zorg dan voor korte en bondige antwoorden. Geldt eigenlijk voor elke vorm van communicatie. Maar omdat spraakopdrachten vaak eenvoudig zijn geformuleerd, geldt dit extra bij voice search. 

  • Gebruik gestructureerde data

Maak bijvoorbeeld gebruik van gestructureerde data in je FAQ om zo gerelateerde vragen en antwoorden naar boven te halen en hierop te matchen.

  • Pas featured snippets toe

Een featured snippet is het uitgelichte stukje content in de Google-zoekresultaten. Jouw product of dienst kan hiertussen komen te staan door gerichte content en/of gestructureerde data te gebruiken. Voordeel van in dit rijtje staan, is dat de kans groter is dat een voice search hierop matcht. Binnenkort zullen we een blog publiceren over featured snippets. 

Schermafbeelding 2024 01 04 om 15 v2.40.00

Conclusie: maak het je klant gemakkelijk

Op dit moment hebben vooral de webgiganten als bol. of Coolblue voice search geïmplementeerd. Kleinere websites en webshops doen dit over het algemeen nog niet. Er is dus nog veel winst te behalen voor jouw webshop, zeker als je de verwachte groei van voice search meeneemt. Want hoe makkelijker je het de eindgebruiker maakt, des te sneller en vaker ze je site/shop zullen bezoeken. En dit leidt weer tot hogere conversie. De moeite waard dus!