Strategy
(web)development

Fundamenteel anders digitaliseren met een Composable Landscape

pim
Pim de Brock
CTO
14 november 2023
Leestijd 3 minuten

Flexibiliteit en efficiëntie zijn essentieel om succesvol te zijn (en te blijven) in een steeds veranderende techwereld. Dit betekent dat je fundamenteel anders moet kijken naar je digitale landschap. Niet nu al de wereld van morgen willen bepalen, maar de beste tools en technieken van vandaag selecteren en deze combineren. Komt er een betere tool op de markt? Dan zet je die in. We noemen dit ook wel een Composable Landscape. NOBEARS ziet dit als dé oplossing om continu te blijven innoveren.

Wat is een Composable Landscape? 

Een Composable Landscape, de naam zegt het al, is een digitale infrastructuur die is samengesteld uit best-of-breed componenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-commerce platform dat de - op dat moment - beste betalingsgateway integreert voor veilige en efficiënte transacties. Verandert de organisatie of de markt, dan wordt een andere betaalprovider geïmplementeerd.

Composable vs. monolitisch

Dit is een totaal andere aanpak dan een monolithische structuur. Dit is namelijk een alles-in-een systeem, dat vaak log, complex en inflexibel is. Momenteel zijn de meeste infrastructuren monolitisch opgebouwd, wat de slag- en veerkracht van organisaties in de weg staat.

NOBEARS office

API-based

Hoe zorg je voor een naadloze koppeling van de verschillende componenten in je composable infrastructuur? Dit gebeurt met API’s. Zij zorgen voor een soepele data-uitwisseling. Hierbij kun je denken aan een CRM-systeem dat gegevens van verschillende klantinteractiepunten verzamelt via API’s, zodat je een compleet klantbeeld krijgt. Deze data is vervolgens via de juiste tooling en dashboarding te ontsluiten en analyseren. Zo beschik je als organisatie over de juiste gegevens om gefundeerde beslissingen te nemen en de CX te optimaliseren.

 

Schermafbeelding 2023 11 14 om 10.46.57

Snellere time-to-market

Een Composable Landscape biedt voordelen op verschillende fronten. Zo zorgt het voor oneindige schaalbaarheid en een snellere time-to-market van nieuwe producten of diensten. Door gebruik te maken van best-of-breed componenten, boek je snel(ler) resultaten, bijvoorbeeld in de vorm van MVP’s. Ook voorkom je een vendor lock-in, zodat je echt kunt kiezen welke tooling (op dat moment) het best past bij je organisatie. 

Vervang componenten

Maximale flexibiliteit bereik je ook door componenten te vervangen en geen complete systemen. Het is hierdoor ook niet meer nodig om oneindig lang te testen of elementen te herbouwen die compatibel moeten zijn met de oude technieken in je infrastructuur.

NOBEARS office 2 v2

Meer weten? 

Bovenstaande voordelen hebben ervoor gezorgd dat NOBEARS de Composable Landscape-gedachte volledig heeft omarmd. We geloven sterk in de voordelen van deze digitaliseringaanpak en hebben al meerdere klanten geholpen bij de opzet van een Composable Landscape.

Vanzelfsprekend is er veel meer te vertellen over de mogelijkheden van een Composable Landscape. NOBEARS-CTO Pim vertelt je er graag meer over. Hij kan je ook voorbeelden uit de praktijk laten zien. Stuur hem gerust een mail op p.debrock@nobears.nl.