Marketing

De (r)evolutie van content marketing 

Wouter NB
Wouter Priest
Head of Marketing
08 september 2023
Leestijd 3 minuten

Contentmarketing omvat het creëren, delen en distribueren van relevante content, bijvoorbeeld blogposts, whitepapers, video’s en podcasts. Vanuit je content marketing-strategie schotel je je beoogde klant of volger sterke content voor, zonder hiervoor te adverteren. Het doel? Zorgen voor vertrouwen, autoriteit en het leveren van toegevoegde waarde. Zodat jouw klant voor jou blijft kiezen. Of je volger je blijft volgen. Door nieuwe ontwikkelingen speelt er nogal wat op dit vlak. We nemen je graag mee in deze wondere wereld.

Visual2 blog content marketing

Contentplatfoms

Als je denkt aan contentmarketing, denk je al snel aan contentplatforms. YouTube voor video’s en Instagram voor social posts. Maar ook open source-pakketten als Wordpress of Mailchimp zijn in wezen contentplatforms. Wat centraal staat, is dat je met deze platforms (meestal) eenvoudig content kunt creëren, delen en consumeren.

Aan banden gelegd

Contentplatforms bieden grote voordelen, zo kun je je content goed afstemmen op verschillende doelgroepen en bouwen aan een community van ‘gelijkgestemden’. Daarnaast bieden nagenoeg alle contentplatforms mogelijkheden om kennis (lees: data) over je doelgroep te verzamelen. Dit laatste is een van de belangrijkste redenen van veel organisaties om een contentplatform te gebruiken. Op dit vlak is momenteel echter veel gaande. Aangescherpte privacyregels beschouwen deze platforms als third-party software, waardoor verzamelen van data flink aan banden wordt gelegd. Zo zul je toestemming moeten krijgen om persoonlijke gegevens te verzamelen. Een opt-in, transparante communicatie over welke gegevens je verzamelt en een duidelijke privacyverklaring zijn hiervoor nodig.

ontwerpen foto cirkel

AI in de browser

Een andere ontwikkeling in contentmarketing is dat AI steeds verder zal oprukken in de browser, dus ook in search. Dit betekent dat er steeds meer geklikt zal worden op direct beschikbare antwoorden op je vraag. Dit noemen we zero clicks. Bezoekers - of eigenlijk ‘zoekers’ - zullen minder snel doorklikken naar jouw website, omdat het antwoord al in Google wordt getoond. De kwaliteit van de door AI gegenereerde antwoorden zal alleen maar toenemen. Het gevolg? Zoekers hoeven minder door te klikken, waardoor de kans ook kleiner is dat ze op jouw website terechtkomen. Het is belangrijk hier in je contentmarketing rekening mee te houden en de toegevoegde waarde van je (informatieve) website op andere vlakken te verbeteren.

Een stroom aan informatie

AI brengt ook nog een ander gevolg met zich mee. Het biedt namelijk de mogelijkheid om supersnel content te produceren en deze bijna naadloos af te stemmen op je doelgroep. Er komt een stroom aan informatie naar jouw doelgroep toe, waardoor het lastig is om op te vallen en je te onderscheiden. 

Samenvattend kun je stellen dat er nogal wat verandert op het vlak van contentmarketing. Regelgeving, en AI als zoekhulp in de browser en als contentcreator zijn zaken om rekening mee te houden. Wat je kunt doen om je als leverancier toch te onderscheiden? Ten eerste is het belangrijk om creatief te blijven. Opvallende, humoristische of ‘andere’ boodschappen zullen altijd blijven opvallen. De tweede is om AI als tool te omarmen. Je kunt je verzetten tegen deze ontwikkeling, maar je kunt het ook benutten, bijvoorbeeld voor doelgroepsegmentatie en personalisatie. Of om via AI interactie met je doelgroepen te creëren.

Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: wees authentiek. Want je doelgroep prikt gemakkelijk door onechtheid heen. Toch mooi dat juist technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat we steeds meer onszelf worden.