Customer Data Platform (CDP): de route naar personalisatie
Veel marketeers willen aan de slag met personalisatie. Dat is niet gek, want onderzoek van McKinsey toont aan dat het afstemmen van je boodschap op je doelgroep kan resulteren in 40% betere online bedrijfsresultaten.
Waarom een CDP?
Een Customer Data Platform (CDP) biedt je de mogelijkheid om personalisatie in te zetten over al je kanalen (inclusief je website). Met een CDP breng je data uit verschillende bronnen samen. Met die data maak jij een 360 graden-klantprofiel. Zodat je de juiste boodschap, op het juiste moment, naar de juiste klant kunt sturen.
Voordelen van een CDP:
- Eén klantbeeld op basis van al je data
- Geschikt voor al je marketingactiviteiten
- Verregaande personalisatie- en segmentatiemogelijkheden
- Meer inzicht in de effectiviteit van je marketingcampagnes
-
AVG-proof en niet afhankelijk van third party data
Het resultaat? Een persoonlijke en relevante boodschap voor jouw klanten over alle kanalen en op je website/app. Dit resulteert weer in een hogere Customer Lifecycle Value (CLV) en een betere customer experience.
Een CDP geeft inzicht
Een CDP is dus een tool die jou helpt om het maximale uit je data te halen. En data is er genoeg. Denk aan websitegedrag, aankoopdata en advertentiedata, maar ook offline data. Door de juiste koppelingen te leggen en scripts te plaatsen, breng je al deze data samen in het CDP. Koppelingen met veel gebruikte platformen zijn standaard beschikbaar en voorkomen lange implementatietrajecten. Het samenbrengen van al die data levert jou meteen het eerste voordeel op van het CDP: inzicht in je klanten en je doelgroep. Maar daar blijft het niet bij. Een CDP zorgt voor een betere klantervaring op jouw website. Het biedt je ook de mogelijkheid budgetten beter toe te wijzen en sneller en flexibeler in te spelen op veranderingen. En niet geheel onbelangrijk, het stelt je in staat om geautomatiseerd te werken aan personalisatie. Zo verhoog je de relevantie voor jouw klanten.
Wat biedt een CDP jou?
Een CDP biedt je veel extra kansen. Hoeveel is afhankelijk van de opbouw en inrichting van het CDP en je beschikbare data. De volgende componenten vind je in ieder (goed) CDP:
- Inzicht in klantdata
Met ieder CDP krijg je een beter inzicht in jouw klantdata. Je ziet gemakkelijk wat de CLV is van al je klanten, maar ook van specifieke segmenten. Of je zet de RFM-module in om inzicht te krijgen in loyale, nieuwe en afhakende klanten. Daarnaast heb je per persoon een klantprofiel. Alle inzichten kun je binnen het CDP benchmarken. Met de inzichten verbeter je dan weer je marketingactiviteiten. De verschillende kanalen verzamelen nu hun eigen data, maar missen data uit andere kanalen. Door vanuit één centraal systeem te werken, heb je één klantbeeld. Zo zorg je ervoor dat je op elk kanaal relevant bent voor die ene persoon.
- Voorspellende modules
Een CDP leert van de data en acties van jouw klanten. Op basis hiervan kan het systeem gedrag voorspellen. Wanneer koopt iemand waarschijnlijk nog een keer product X? En welke klanten gaan afhaken? AI speelt een belangrijke rol bij CDP’s. Ook recommendations worden op deze manier gevoed. Deze zet je bijvoorbeeld in voor het versturen van een e-mail met daarin producten die aansluiten op de wensen van een klant.
- Personalisatie en segmentatie
Uiteraard wil je de inzichten en voorspellingen gebruiken. Hiervoor bieden CDP’s meerdere oplossingen. Zoals het gebruik van productfeeds voor e-mail en website, waarmee je de juiste producten voor de juiste persoon in beeld brengt in plaats van voor iedereen hetzelfde aanbod. En segmenten voor e-mail, Meta, Google en Amazon Zo toon je de juiste advertenties, tips of aanbiedingen per klant.
Een succesvol CDP-traject
Een CDP stelt jou in staat om meer uit jouw marketinginspanning te halen. En met het verdwijnen van third party cookies wordt het op orde hebben van je eigen data steeds belangrijker. Daarvoor dien je wel een aantal stappen te zetten. Zo ziet een succesvol data- en CDP traject er volgens ons uit:
- Inventarisatie
Start altijd met het inventariseren van jouw datalandschap. Welke tools gebruik je? Hoe communiceren die met elkaar? En welke data is belangrijk voor personalisatie? Dit beeld helpt je bij het maken van de keuze tussen de verschillende CDP’s. Maar ook of een CDP de juiste oplossing is voor jouw vraagstuk. - Strategie
Na de inventarisatie start je met de strategie. Organiseer hiervoor een sessie en zorg ervoor dat alles op tafel komt wat belangrijk is om een goede strategie te schrijven. Haak hierbij alle belanghebbenden aan. Tip: die zitten niet alleen op marketing of development, maar ook in afdelingen als sales, klantenservice of productontwikkeling. Na de sessie ga je aan de slag met een data- en contentstrategie. - Implementatie
Op basis van je strategie kies je de juiste tools voor het verzamelen van je data; nu en in de toekomst. Maar ook dat je de data kunt inzetten via je diverse kanalen. - Optimalisatie
Met het implementeren van het Customer Data Platform ben je er nog niet. Het systeem begint namelijk vanaf dat moment te leren van jouw data, en jij ook. Dit biedt de basis voor verdere optimalisatie van je campagnes..
Strategisch- en implementatiepartner
Bij NOBEARS werken we graag van begin tot eind aan een CDP-traject. Vanuit een strategie, naar implementatie en uiteindelijk optimalisatie en uitvoering van de personalisatiestrategie. Heb je al een CDP staan en wil je hier meer uithalen? Dan helpen wij je daar ook graag bij. Heb je vragen over personalisatie of een CDP? Neem contact op met Teamlead Data en E-mail Jasper via j.smulders@nobears.nl.