(web)development

Wat betekent de komst van iDEAL 2.0 voor jou?

Toon NB
Toon van Overbruggen
Head of Communication
03 april 2024
Leestijd 2 minuten

iDEAL bestaat al sinds 2005 en is uitgegroeid tot de meest gebruikte betaalmethode van Nederland. 15 april aanstaande lanceert het European Payments Initiative (EPI), de organisatie achter iDEAL, de nieuwe iDEAL 2.0-standaard. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de consument, maar ook voor je webshop. Developer Patrick Hijstek zet de belangrijkste noviteiten voor je op een rijtje.

LDJ1445 min

Eerst wat achtergrond over iDEAL

De groei van e-commerce in Nederland heeft bijgedragen aan een explosieve groei van het aantal iDEAL-transacties. In 2013 waren dit er nog 142 miljoen, momenteel ligt het aantal jaarlijkse transacties op 1 miljard. Dat zijn zo’n 3,5 miljoen betalingen per dag. Momenteel wordt 70% van alle e-commerce transacties betaald met iDEAL. Je kunt je voorstellen dat de introductie van een nieuwe versie best wat impact heeft. De reden voor de lancering van iDEAL 2.0 is dat de manier waarop we online shoppen sterk is veranderd in de loop der jaren. Consumenten zijn veeleisender geworden op het vlak van snelheid, gebruiksgemak en betaalopties. Ook mobiel online shoppen is enorm gegroeid. Dit vraagt om een andere manier van betalen, zo redeneert iDEAL.

iStock 1287186681

Veranderingen in iDEAL 2.0

De nieuwe versie van iDEAL heeft een aantal significante wijzigingen: 

  • QR-code scannen - na het selecteren van iDEAL op een desktop, kunnen online shoppers via een QR-code direct betalen met hun bank-app. Eerst selecteren van een bank behoort hiermee tot het verleden. Dit scheelt stappen in het betaalproces en daarmee tijd. 
  • Sneller betalen - consumenten kunnen met iDEAL 2.0 een profiel aanmaken met betaalgegevens en -voorkeuren. Je kunt hierbij denken aan een bezorgadres en e-mail. Deze gegevens worden vervolgens tijdens het betaalproces automatisch ingevuld en zijn - na akkoord - te delen met de webshop. Dit zorgt voor extra gebruiksgemak.
  • iDEAL Checkout - nieuw in iDEAL 2.0 is een iDEAL checkout-knop. Klanten delen hun bezorggegevens via iDEAL. Het invullen van adresgegevens of aanmaken van een account is hierdoor niet meer nodig. Het resultaat? Een sterk vereenvoudigd betaalproces en een hogere conversie door de lagere aankoopdrempel. 
  • Pushberichten - Wanneer de klant een betaling doet via laptop of desktop ontvangt hij/zij een pushmelding op de smartphone via een pushbericht. Alleen goedkeuring is dan nodig om de betaling af te ronden in de bankapp. 
  • Nieuwe betaalopties - In de toekomst worden nieuwe betaalopties worden toegevoegd aan iDEAL 2.0, waaronder one-click payments, terugkerende betalingen en Buy Now, Pay Later.
IDF05552 v2

Wanneer kun je gebruikmaken van iDEAL 2.0?

iDEAL 2.0 is beschikbaar vanaf 15 april. Zodra je payment provider - bijvoorbeeld Mollie, Buckaroo of MultiSafepay, de nieuwe versie ondersteunt kan NOBEARS dit integreren in je webshop. Daarvoor moeten we de volgende stappen doorlopen:

Stap 1

Updaten van de integratie van je payment provider

Stap 2

Configuratie van iDEAL 2.0

Stap 3

Activatie van iDEAL 2.0-functies zoals iDEAL Checkout, bij je producten in in de winkelwagen

Meer weten over de (on)mogelijkheden van iDEAL 2.0 voor jouw webshop? Neem contact op met Luuk Ceulen via l.ceulen@nobears.nl of bel ons op 073-369 00 00.

luuk