Marketing

3 tips om meer waarde uit bezoekers via Google te halen 

Schermafbeelding 2023 10 20 om 13.01.41
Hugo Huijer
Digital Marketeer
28 mei 2024
Leestijd 4 minuten

Je hebt hard gewerkt om verkeer naar je website te krijgen via Google, maar nu begint de echte uitdaging. Hoe kun je ervoor zorgen dat bezoekers niet alleen op je website landen, maar ook de juiste actie ondernemen? In dit artikel deelt SEO-specialist Hugo 3 concrete tips waar je direct mee aan de slag kan.

Scherm afbeelding 2024 05 28 om 11.26.43

Tip 1. Bied een logische vervolgstap aan in de customer journey

Bezoek vanuit Google is een fase in de customer journey. Deze mensen zijn via zoekmachines op zoek naar bijvoorbeeld informatie of een product of dienst. Het is jouw taak om je klant zo goed mogelijk te bedienen met je content. Het moet niet alleen inhoudelijk goede content zijn, maar het moet ook een logische vervolgstap aanbieden.

Een algemeen aanmeldveld voor je nieuwsbrief is niet altijd het meest relevant voor de bezoeker. In het geval van een zoektocht naar informatie is een downloadable cheatsheet of een checklist vaak beter. Daarnaast is het belangrijk om deze vervolgstap niet te groot te maken. Bezoekers hebben soms meer behoefte aan een licht-verteerbaar document in plaats van een grote commitment zoals inschrijven voor een webinar.

Lees verder onder de call to action :-) 

 

Meer weten over de ideale customer journey of actie-oproepende CTA's

Luuk vertelt je er graag meer over. Mail 'm op l.ceulen@nobears.nl of bel ons via 073-369 00 00. 

Luuk v2
Performance marketing

Tip 2. Wacht niet te lang met je call to action

De call to action (CTA) is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je content. Hiermee probeer jij je bezoeker namelijk dichterbij een conversie te krijgen. Vaak zien we echter dat bedrijven terughoudend zijn in het presenteren van de CTA. Vaak wordt de CTA bewaard tot onderaan de pagina. Het komt zelfs voor dat de  CTA compleet wordt weggelaten. De reden? Je wilt je bezoeker niet irriteren met een te opdringerige vraag om actie te ondernemen. 

Content scannen

Bovenstaande redenering heeft echter een keerzijde. De aandachtspanne van je bezoeker is korter dan ooit. Onze ervaring wijst uit dat bezoekers steeds minder vaak doorscrollen tot het einde van een  webpagina. In plaats daarvan scannen ze jouw content op zoek naar hun uiteindelijke doel. Als jij je CTA onderaan de pagina verstopt, is de kans klein dat  deze scannende bezoekers de volgende stap zetten. Mijn advies? Probeer zoveel mogelijk te experimenteren met de plaatsing van de CTA. Wees bijvoorbeeld niet bang om de CTA helemaal bovenaan de pagina te plaatsen. Met GA4 en de juiste event tracking kun je datagedreven besluiten maken. Een goed geplaatste CTA kan je conversieratio zomaar verdubbelen.

LDJ1689 min v2

Tip 3. Houd een vinger aan de pols

SEO is een ‘zero-sum game’: voor iedere partij die wint, is er een andere partij die hetzelfde verliest. Dus als jij met je pagina eindelijk in de top 3 resultaten staat, dan moet je vooral niet achterover leunen. Er zijn namelijk tientallen (soms honderden) partijen die jou van de troon willen stoten. Daarnaast is Google continu aan het evolueren, waardoor de layout van de zoekresultaten compleet kan veranderen. Het is daarom belangrijk om continu alert te zijn voor dit soort veranderingen.

Zet een rank tracker in

Het bereiken van de top 3 is slechts het begin; het behouden van je positie is waar de echte uitdaging ligt. Het is dus belangrijk om je concurrentie goed in de gaten te houden. Dit kan handmatig, maar op grote schaal is het beter om hiervoor een rank tracker te gebruiken. Hiermee kun je realtime zien hoe jouw posities veranderen ten opzichte van de concurrentie.

Tijd voor actie

Merk je dat je verkeer verliest als gevolg van dalende posities? Dan is het tijd voor actie: zijn er onderdelen die jouw pagina mist ten opzichte van de concurrentie? Zijn er on-page verbeteringen die je door kan voeren? Of komt jouw pagina simpelweg backlinks tekort?

VanWanrooij 465x758 3

Waarom is dit zo'n belangrijk onderwerp?

De website is dé plek waar belangrijke keuzes gemaakt worden door je doelgroep: vertrouw ik deze partij? Wil ik mijn e-mailadres achterlaten? Is deze pagina hetgeen waar ik naar op zoek ben? Groei in het aantal bezoekers via Google is leuk, maar de stappen die daarna volgen zijn nog belangrijker.