NOBEARS & AI: een perfecte combinatie

pim
Pim de Brock
CTO
11 januari 2024
Leestijd 3 minuten

Als er een onderwerp is dat het afgelopen jaar ook in de bureauwereld de gemoederen bezighield, was het AI. Op elke netwerkborrel, tijdens seminars en in klantgesprekken kwam dit onderwerp ter sprake. Je merkt dat veel organisaties worstelen met de inzet van AI in hun processen en projecten. Voor NOBEARS geldt vooral de pragmatische insteek: benut de voordelen en experimenteer, maar vertrouw (vooral) op de kennis en expertise van de specialisten.

NOBEARS office 11

Slechts 4 procent is voorbereid

Onlangs kwam de Cisco AI Readiness Index uit, een wereldwijd onderzoek naar de adoptie en impact van AI op onder andere het bedrijfsleven. Hieruit blijkt dat slechts 4 procent van de Nederlandse bedrijven volledig is voorbereid op de inzet van technologie voor AI. Zoomen we in op Nederland, dan wijst het onderzoek uit dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven zich zorgen maakt over de impact op hun bedrijf als ze in 2024 niet in actie komen. Feit is dat AI - en vooral de toepassing ervan in bedrijfsprocessen - tot kopzorgen leidt.

NOBEARS office 15

AI voor creatives

NOBEARS kan zich niet helemaal vinden in de zorgen die veel bedrijven hebben. We zien AI vooral als een kans om processen te stroomlijnen en repeterend werk gemakkelijker te maken. Om daarmee ruimte in onze agenda’s vrij te maken voor menselijk denkwerk en creativiteit. Zo gebruiken we vanzelfsprekend tools als ChatGPT voor bepaalde processen. Onze SEO-specialisten schrijven prompts voor content met de juiste zoekwoorden of gebruiken AI-tools voor zoekwoordanalyses. En de designers in Heusden, Den Bosch en Amersfoort benutten de ongekende mogelijkheden van Midjourney om unieke visuals te creëren. En met Adobe Firefly in plaats van Photoshop worden snelle digitale schetsen gemaakt voor concepten of storyboards.

iStock 1467976868

Geautomatiseerde productomschrijvingen

(r)evolutie in technologie

Ook onze developers benutten de mogelijkheden van AI al. Backenders gebruiken bijvoorbeeld de ChatGPT-integratie in Raycast voor MacOS om snel unix-commands te vinden. Denk hierbij aan het indexeren van de grootste bestanden in een directory. Of het bepalen van een commando om de IO-snelheid in Linux te testen. Ook in klantprojecten passen we AI al toe. Zo hebben we recent een functie ontwikkeld die met AI geautomatiseerd productomschrijvingen in een webshop genereert. Dit scheelt de klant - die enkele tienduizenden producten aanbiedt - enorm veel tijd.

(r)evolutie in technologie

Zoals bovenstaande voorbeelden laten zien, benutten we vooral de kracht en voordelen van AI. En we realiseren ons dat we slechts aan het begin staan van deze (r)evolutie in online technologie. We zijn heel benieuwd waar AI naartoe gaat en houden het nauwlettend in de gaten. En wat denk jij: is deze blog geschreven met behulp van AI? Wie zal het zeggen?