(web)development

De inzet van Pimcore voor succesvolle e-commerce

Nick c NB
Nick Crolla
Product Owner
11 september 2023
Leestijd 7 minuten

Het verhogen van het succes van een e-commerce platform is de heilige graal voor ondernemers, developers en marketeers. Ongeacht jouw rol binnen je organisatie, je wil de juiste doelgroep bereiken en ervoor zorgen dat deze jouw producten en diensten afneemt. En dan het liefst vaker dan eenmalig. Met de inzet van een PIM-systeem (Product Information Management) til je je e-commerce naar een hoger niveau.

Schermafbeelding 2023 09 11 om 11 v3.37.58

Eenvoudig productbeheer

Met een PIM-systeem vereenvoudig je (product)databeheer en verbeter je klantervaringen. Pimcore is een platform dat e-commerce, PIM en headless CPQ (Configure, Price, Quote) naadloos integreert. Als Gold Partner van Pimcore, neemt NOBEARS je graag mee in de kracht van Pimcore voor succesvolle e-commerce. 

Wat is Pimcore?

Pimcore is een krachtig open-source platform dat fungeert als een alles-in-één oplossing voor digitaal data management. Het gaat verder dan traditionele PIM-systemen en biedt een scala aan functies op het gebied van Digital Asset Management (DAM), Customer Data Management (CDM) en e-commerce-integratie. Bedrijven kunnen met Pimcore hun data centraliseren, workflows stroomlijnen en zorgen voor ‘schonere’ data. Dit resulteert in een optimale online shopping-ervaring voor klanten. De inzet van Pimcore draagt dan ook bij aan een optimale Customer Experience (CX). 

Concrete voordelen van Pimcore voor e-commerce

Ook op het vlak van e-commerce heeft NOBEARS inmiddels zijn sporen verdiend. In de snelle en voortdurend veranderende wereld van e-commerce is het leveren van consistente en accurate productinformatie cruciaal. De geïntegreerde functionaliteit van Pimcore ondersteunt dataverwerking en -beheer, wat het beheren van uitgebreide productcatalogi sterk vereenvoudigt. Zo beheer je met Pimcore efficiënte productdata, afbeeldingen, video’s en andere digitale assets. Het resultaat? Nauwkeurige data en een overtuigende productpresentatie op je e-commerceplatform. Dit zorgt voor een hogere klanttevredenheid (niets is vervelender dan onjuiste of onvolledige productdata) en - ook niet onbelangrijk - een hogere conversie.

NOBEARS office 42

Naadloze integratie tussen verschillende kanalen met Pimcore

De inzet van Pimcore voor je e-commerce-platform ontsluit een wereld van mogelijkheden. Doordat het systeem verschillende kanalen integreert, is productinformatie op elk kanaal consistent. Van online winkel tot mobiele applicatie of marktplaats: op elk kanaal klopt de data. En doordat data gesynchroniseerd wordt op uiteenlopende kanalen verklein je het risico op onnauwkeurigheden. Klanten krijgen altijd actuele en accurate productinformatie te zien. Dit geeft vertrouwen en stimuleert de conversie. 

Het headless CPQ-concept

Pimcore hanteert het headless CPQ-concept. Een korte uitleg. Headless betekent dat front- en back-end van het e-commerceplatform zijn losgekoppeld. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit. Wil je bijvoorbeeld de look & feel van je webshop veranderen, dan kan dat met minimale aanpassingen aan de back-end. Dit scheelt tijd en kosten. Het maakt innovatie ook makkelijker. CPQ staat voor Configure, Price en Quote en zorgt voor maximale vrijheid voor productconfiguratie, pricing en offreren. Zo kun je klanten bijvoorbeeld een gepersonaliseerde ervaring bieden of - na inloggen - een eigen omgeving met specifieke producten en prijzen. Alles om het je klant zo gemakkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Door de headless CPQ-aanpak speel je snel in op markteisen en bied je op maat gemaakte winkelervaringen die je onderscheiden van de concurrentie.

Schermafbeelding 2023 09 11 om 11 v2.37.44

De perfecte match voor e-commerce

Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn grote voordelen van Pimcore. Dit maakt het mogelijk om klein te beginnen en het systeem steeds verder uit te bouwen. Hierdoor past Pimcore bij e-commercebedrijven van elke omvang. Of je nu een startup bent of een organisatie op enterprise niveau, dit open source-systeem biedt de flexibiliteit om het platform aan te passen aan jouw specifieke zakelijke behoeften (en die van je klanten). Zo zijn we als NOBEARS voor veel klanten gestart met een beperkt aantal Pimcore-functies en hebben dit in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Deze flexibiliteit stelt je in staat om snelle groei en uitbreiding te omarmen, terwijl je tegelijkertijd een gebruiksvriendelijke en efficiënte workflow behoudt.

De veelzijdigheid van Pimcore voor datamanagement

De veelzijdigheid van Pimcore gaat verder dan alleen e-commerce-integratie. Als een allesomvattend platform voor digitaal data management, behandelt het niet alleen productdata, maar ook klantdata, digitale assets en marketingcontent. Je creëert en beheert moeiteloos gepersonaliseerde klantervaringen, wat weer leidt tot klantenbinding en -retentie.

Een optimale customer experience met Pimcore

Wat hebben succesvolle e-commerce-ondernemingen gemeen? Dat ze hun customer experience perfect op orde hebben. Ook hierbij helpt Pimcore je. Door gebruik te maken van de kracht van data creëer je een onderscheidende winkelervaring. Gepersonaliseerde productaanbevelingen, dynamische prijzen en interactieve gebruikersinterfaces worden werkelijkheid met Pimcore. En wie wil er nou geen maximale klantloyaliteit en -tevredenheid? 

DSC00277

De AI-gedreven functies van Pimcore

De integratie van AI in Pimcore zorgt voor verregaande automatisering en intelligente keuzes op basis van (historische) data. Met AI-algoritmen krijg je inzicht in klantgedrag, voorspel je kooppatronen en optimaliseer je prijsstrategieën. Dit resulteert in een verbeterde operationele efficiëntie, meer conversie en een voorsprong op de concurrentie.

Hoe integreer je Pimcore naadloos in je e-commerce-omgeving?

De integratie van Pimcore in je e-commerce ecosysteem is relatief eenvoudig te realiseren, zeker met de hulp van NOBEARS. Pimcore biedt standaard integratiemogelijkheden met veelgebruikte e-commerceplatforms zoals Magento, WooCommerce en Shopify. Daar komt bij dat de krachtige API's en connectors van Pimcore een soepele overdracht van data vereenvoudigen, zodat je webshop altijd up-to-date is en accurate productinformatie biedt.

Pimcore versus ‘traditionele’ e-commerceplatforms

Pimcore is eigenlijk niet te vergelijken met traditionele e-commerceplatforms. Zo richten deze platforms uitsluitend op e-commercefunctionaliteit, terwijl Pimcore een totaalbenadering voor databeheer biedt. Van product- en prijsinformatie tot klantdata, digitale assets en marketingcontent. Deze holistische benadering helpt je bij de opzet van een e-commerce-omgeving waarmee je je echt onderscheidt; in datamanagement, customer experience en operationele efficiëntie. Dit zorgt voor een gezond fundament voor groei op de lange termijn. 

NOBEARS office 44

Een succesvolle Pimcore-implementatie 

Het implementeren van Pimcore vereist een zorgvuldige planning en uitvoering. Zoals eerder aangegeven heeft NOBEARS veel ervaring met (complexe) Pimcore-setups. We hebben de kennis en ervaring om het implementatieproces  soepel te laten verlopen en tegelijkertijd het maximale te halen uit de mogelijkheden van het platform. Je werkt samen met ervaren Pimcore- experts, wat resulteert in een succesvolle implementatie. Wat voorop staat is dat je met Pimcore je e-commerce naar een volgend niveau brengt. We hebben uiteenlopende organisaties geholpen bij online succes en groei en onze klanten ervaren dagelijks de veelzijdigheid en krachtige functies van Pimcore. Bijzonder hierin is dat Pimcore resultaten oplevert voor organisaties in verschillende sectoren: van groothandel en automotive tot leisure. We kunnen wel stellen dat we deze bedrijven met Pimcore hebben getransformeerd tot datagedreven, flexibele e-commerce-organisaties die klaar zijn voor de toekomst. 

De tijd staat niet stil, ook niet voor Pimcore

E-commerce evolueert continu en dat geldt ook voor Pimcore. Innovatie staat centraal in de (door)ontwikkeling van het platform. Noodzakelijk, want Pimcore-gebruikers moeten zich continu kunnen aanpassen aan een dynamische markt, waarin verandering de enige constante is. We hebben de afgelopen jaren tal van innovaties in het Pimcore-platform voorbij zien komen. Denk aan AI-gedreven inzichten tot het omarmen van nieuwe verkoopkanalen. We durven te stellen dat Pimcore een belangrijke bijdrage levert aan de toekomst van e-commerce.

Gamechanger

Kortom: Pimcore is een game-changer voor bedrijven die willen uitblinken in de competitieve e-commercewereld. Door e-commerce, PIM en headless CPQ te integreren, biedt Pimcore een brede, flexibele en gestroomlijnde oplossing voor data management, verbeterde customer experience en duurzame groei. 

NOBEARS office

Veelgestelde vragen over Pimcore voor e-commerce

 1. Hoe vereenvoudigt Pimcore datamanagement voor e-commerce? Pimcore vereenvoudigt datamanagement door productdata, digitale assets en klantdata te centraliseren. Dit waarborgt consistentie en nauwkeurigheid op alle kanalen.
 2. Kan Pimcore grote e-commercecatalogi aan?
  Ja, de schaalbaarheid van Pimcore maakt het geschikt voor zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen met uitgebreide productcatalogi.
 3. Hoe profiteren e-commerce bedrijven van de AI-integratie van Pimcore? De AI-gedreven functies binnen Pimcore stellen je in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen in klantgedrag, prijsstrategieën te optimaliseren en kooppatronen te voorspellen. Dit resulteert in een hogere conversie en klanttevredenheid.
 4. Is Pimcore compatibel met populaire e-commerceplatforms?
  Ja, Pimcore integreert naadloos met bekende platforms zoals Magento, WooCommerce en Shopify, waardoor soepele dataoverdracht en real-time updates mogelijk zijn.
 5. In welke sectoren is Pimcore succesvol ingezet?
  De veelzijdigheid en brede functionaliteit van Pimcore hebben gezorgd tot succes in verschillende sectoren, waaronder mode, elektronica en meer. Dit onderstreept het nut van dit platform in uiteenlopende sectoren.