CX
Strategy

Tijd voor een groene keuze in de supermarkt

Rens
Rens van Geel
CMO
08 december 2023
Leestijd 2 minuten

Consumentenbeïnvloeding is er in vele soorten en maten. Neem de retail. In de supermarkt zijn er verschillende manieren waarop je onbewust ergens op wordt gewezen. Een prijsactie, een gezonde keuze of een seizoensproduct. NOBEARS vindt te beperkt. Het is tijd voor een nieuwe keuze voor de consument: die van duurzaamheid. CMO Rens van Geel schreef er een column over. 

Schermafbeelding 2023 12 08 om 11.42.21

Als het gaat om beïnvloeding van de online consument doen algoritmes in één op de drie gevallen (31 procent) het werk. Prijs is hier de belangrijkste bepalende factor. In mijn optiek is dit te beperkt. Er zijn andere factoren om consumenten te helpen bij hun beslissing (lees: beïnvloeden).

Een groene bril

Beïnvloeding heeft twee kanten. Aan de ene kant willen (web)winkels klanten optimaal bedienen. Anderzijds willen ze – wees eerlijk – zoveel mogelijk geld verdienen. Alleen beïnvloeden op basis van prijs is niet meer van deze tijd. Wat nu als we consumentenbeïnvloeding eens vanuit een groene bril bekijken? Als we duurzaamheid als uitgangspunt nemen, doen we ook nog iets goeds voor onze omgeving. Het is een thema dat niet alleen op de politieke agenda staat, maar wat consumenten ook steeds belangrijker vinden en waar bedrijven iets mee moeten.

iStock 1149821050

Het start bij de prijsscanner

Duurzame beïnvloeding begint al bij de prijsscanner in de supermarkt. Nu toont deze alleen de prijs van een product. Stel je eens voor dat hier ook de mate van duurzaamheid zichtbaar is. Bijvoorbeeld drie sterren voor een (zeer) duurzaam product. Consumenten kunnen dan kiezen of ze boodschappen doen op basis van prijs of duurzaamheid. En misschien ook nog wel op basis van gezondheid. In een webwinkel kan het nog eenvoudiger: door een groen vinkje aan te zetten, krijg je keuzes op basis van duurzaamheid en bijvoorbeeld CO2-vrije bezorging, in plaats van alleen de prijs.

Een andere keuze in de klantreis

Waarom stoppen we er dan niet mee om puur vanuit een commerciële bril te kijken naar consumentenbeïnvloeding? Waarom zou je als consument niet kunnen aangeven hoe je beïnvloed wilt worden? Bedrijven geven klanten zo de mogelijkheid om andere keuzes te maken in hun klantreis. Wat mij betreft wordt dit de standaard. Uiteindelijk is dit een win-winsituatie voor iedereen: bedrijven verduurzamen, consumenten worden beter bediend en het is goed voor moeder natuur.

Deze column verscheen eerder in Metro.