Flexibiliteit en continu bijsturen basis voor succesvolle performance marketing

Jeff Bezos (Amazon) zei het al: ‘It’s hard to find things that won’t sell online’. Als je je product of dienst op de juiste manier positioneert en onder de aandacht brengt bij de juiste doelgroep, kun je het online verkopen. Ongeacht wat het is. Maar er zijn wel voorwaarden voor succes. Met performance marketing beoordeel en optimaliseer je de effectiviteit van marketingcampagnes. In dit artikel nemen we je mee in de recente ontwikkelingen op dit gebied. 

 

Conversieverhoging is het belangrijkste doel van performance marketing. Deze discipline leidt direct tot meetbare resultaten, bijvoorbeeld in de vorm van meer kliks, leads of verkopen. Hierbij onderscheiden we drie pijlers: leadgeneratie, traffic en e-commerce. Het speelveld is echter enorm veranderd, mede door de opkomst van strengere privacyregels en het verminderde gebruik van cookies. Dit dwingt marketeers om nog creatiever te zijn. Zij moeten slimmer dan slim zijn en de juiste methodieken en tooling inzetten voor performance marketing. Dit heeft geleid tot een verschuiving naar AI en machine learning als waardevolle instrumenten om klantgedrag en voorkeuren te begrijpen zonder afhankelijk te zijn van cookies.

pm visual v2

Einde aan SEO en SEA

Een andere belangrijke ontwikkeling is de versmelting van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) in de discipline van search. Wetgeving, ontwikkelingen vanuit Google en AI zorgt ervoor dat de grenzen tussen deze twee disciplines verder vervagen. Organisch wordt minder relevant, onder andere doordat iedereen toegang heeft tot AI-tooling voor het creëren van content. We voorzien dat traditionele SEO- en SEA-specialisten over een paar jaar niet meer bestaan.

Wat is wijsheid?

Wat is nu wijsheid? In elk geval moet de mindset rondom performance marketing veranderen. Niet langer traditionele tooling als Google Ads als uitgangspunt nemen, maar je bedrijfsdoelstellingen. Dit betekent dat marketeers zich nog meer gaan richten op specifieke doelen, zoals het behalen van een groei van 10% in een bepaalde productcategorie. Deze verschuiving stelt marketeers in staat om meer gefocust en doelgericht te zijn in hun campagnes, wat resulteert in betere prestaties en een hogere ROI.

Diepgaand inzicht

Een zeer nauwe samenwerking tussen bureau en klant is cruciaal voor het succes van performance marketing. Alleen als een bureau diepgaand inzicht heeft in bedrijfsdoelstellingen, productcategorieën, USP’s en doelgroepen, is de juiste strategie te bepalen. Strategische kennis, creativiteit en toegevoegde waarde van een bureau wegen hierin meer dan kennis van tooling. Tools als Google Ads zijn middelen om doelen te bereiken en zeker niet de hoofdreden om voor een bureau te kiezen.

Tegelijkertijd mag je van je bureau verwachten dat het zich proactief opstelt in het informeren van jou als klant. Bijvoorbeeld over de veranderingen in het digitale landschap en de implicaties ervan op campagnes. De discipline performance marketing evolueert voortdurend, wat vereist dat marketeers zich aanpassen aan nieuwe trends en uitdagingen. En als ze dit continu doen, weet je als klant dat je bij het juiste bureau zit. 

Een voorbeeld hoe NOBEARS performance marketing in de praktijk brengt, is de case van LedKoning

Ook stappen maken met performance marketing?

Nu je meer weet over de recente ontwikkelingen in performance marketing, is het tijd om aan de slag te gaan. Kun je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met Jelle. Mail ‘m op j.marra@nobears.nl of bel ons op 073-369 0000.

Jelle Contact v2